Kako se donose dobre odluke?

Svakodnevno donosimo odluke, nekada čak toga nismo ni svesni, jer se utapaju u rutinu. Koliko god male i naizgled beznačajne bile, i one su važne jer, posredno, utiču na neke druge, veće odluke i, samim tim, na naš budući život. Nekada sami donosimo odluku, nekada nas na nju neko primorava ili inspiriše, ali je svakako ona uvek naša i mi snosimo odgovornost za sve što sa sobom nosi. To treba naučiti i prihvatiti. Čak i kada je izbor pogrešan i zbog toga se osećate loše, shvatite da je to izbor koji ste vi napravili i da prelazite deo puta koji sami birate. Ceo naš život se sastoji od izbora: šta ćemo ujutru obući, kojim putem ćemo ići na posao, šta ćemo ručati, hoćemo li popiti čašicu žestokog pića; da li ću promeniti posao, da li je ovo pravi životni partner, hoću li kupiti kuću… Bez obzira na to da li je reč o malim, svakodnevnim odlukama ili o velikim, životnim – svaka može biti životna prekretnica. Zato pažljivo birajte. Pre donošenja odluke, uvek definišite cilj koji želite da postignete. Pri pravljenju izbora uvek uključite i srce i razum. Verovatno će jedno od ova dva prevagnuti, u zavisnosti od vaše ličnosti, trenutka, okolnosti… Ne donosimo iste odluke sa dvadeset i četrdeset godina. Kako vreme prolazi, menjamo se kao osobe, iskustva koja stičemo tokom života utiču na oblikovanje naše ličnosti, kao i odnosa prema svetu koji nas okružuje.

Ne potcenjujte značaj nijedne odluke, pogotovo onih koje će bitno uticati na vaš život. Dobro razmislite o mogućim scenarijima i konačnim rezultatima. Da li ste spremni da prihvatite najgoru opciju? Koje su vam alternative? U slučaju da ne znate tačno šta hoćete, možete koristiti i sistem eliminacije. Polazite od onoga što nećete, i to je uglavnom bazirano na vašim životnim uverenjima i afinitetima. Ne želite da živite u inostranstvu jer ne želite da budete daleko od roditelja; ne želite da prodajete drogu jer je to put pakla za one koji je konzumiraju; nećete da jedete meso jer volite životinje; ne želite da probate ekstremne sportove jer cenite svoj život itd. Na taj način napravićete okvir u kome se možete kretati slobodno i birati preostale alternative. Takođe, u proces donošenja važnih odluka poželjno je i korisno uključiti druge ljude. U kompanijama se, na primer, pre donošenja svake odluke sprovodi istraživanje tržišta (kupaca i konkurencije), a onda se sa svih aspekata analizira, i konačno donosi odluka. Niko ne može biti siguran u ispravnost odlučenog, ali u tom trenutku izabrali ste najbolju opciju na osnovu raspoloživih informacija. Konsultacije pomažu da sagledate širu sliku i ne previdite neke bitne momente. Tako je i u privatnom životu – bliski ljudi, koji vas poznaju (ali nisu subjektivni), mogu mnogo pomoći savetima. Zato je izuzetno važno imati dobrog i iskrenog prijatelja sa kojim možete ozbiljno diskutovati o izazovima i odlukama. Za donošenje prave odluke neophodna je detaljna analiza situacije, ali ne treba predugo i previše razmišljati, jer na taj način možete bespotrebno odlagati donošenje odluke i zapasti u zamku „paralize od analize“. Ako odluka, zbog vaše nesigurnosti, neodlučnosti ili straha, ostane predugo da se „krčka“ – može ostati trajno pod znakom pitanja. Treba biti „realni optimista“ i verovati da svaka nova odluka vodi ka boljem životu, ili bar ka skladu sa sobom.

Veoma je važno da ne donosite odluke u afektu i pod jakim emocijama. Naravno, to se svakome od nas dogodilo, jer smo ljudi, a ne mašine. Neko se rukovodi pravilom „izbroj do deset“ pa odreaguj; neko to retko kada primenjuje (ta sam). Potrebno je samo da sebe dobro poznajete i znate šta iskreno želite. Ako se vaš bes ne stišava, transformisaće se u odlučnost da promenite kvalitet svog života. Najvažnije je biti zadovoljan svojim životom. A ako niste, onda birajte ponovo, menjajte odluke. Nije strašno. I drugi isto rade. Desiće vam se sigurno, u nekom trenutku, da izbor koji ste napravili nije doveo do željenih rezultata ili su sasvim drugačiji u odnosu na ono što ste očekivali. Razmislite da li to možete prihvatiti (recimo mane neke osobe ili nedostaci i loše strane kompanije u kojoj ste zaposleni) ili morate ponoviti proces izbora (uključujući novonaučene faktore za donošenje bolje odluke). „Sreća je lepa samo dok se čeka“, između ostalog, potvrđuje da je ishod koji zamišljamo mnogo lepši od onog koji uistinu dobijemo na kraju.

Nismo uvek zadovoljni izborima koje činimo u životu, iako smo ih mi napravili. Ali to su samo odluke koje nismo emotivno prihvatili. Život je naš, dakle – i sve odluke su naše, i treba da budu u skladu sa merilima onoga ko živi taj život.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest