Koje su prednosti prakse ili volontiranja?

HR poruka studentima…

Podstaknuta sam razgovorom od malo pre. Naime, angažovana sam već pet godina u kontinuitetu u jednom izuzetno uspešnom arhitektonskom birou. Arhitektonski fakultet insistira na obaveznoj praksi u trajanju od 2 sedmice. Razgovarajući sa studentima i pružajući im šansu da dođu kod nas na praksu, primetila sam da pojedinci dođu samo zato što je to uslov i obaveza koja im je nametnuta od strane fakulteta. Dovoljno im je da dobiju od nas overen papir i shvatajući da time oštećuju svoju priliku. Žao mi je zbog toga, jer smatram da je to odlična prilika da vide kako izgleda njihovo buduće radno okruženje, kakva je atmosfera u timu, dinamika rada, koliko su kreativni i izazovni projekti, komunikacija sa kolegama iz svoje branše, posebno sa iskusnijima kolegama.

Prihvatanje prakse ili volontiranja može doneti niz koristi, kako lične tako i profesionalne. Evo nekoliko važnih benefita koje bih istaknula:

Sticanje iskustva: Praksa ili volontiranje pružaju priliku za sticanje praktičnog iskustva u određenoj oblasti ili industriji. Ovo iskustvo može biti ključno prilikom apliciranja za buduće poslove.

Razvijanje veština: Tokom prakse ili volontiranja imate priliku da razvijate različite veštine, kao što su komunikacija, timski rad, rešavanje problema i kako se vode projekti.

Edukacija: Možete dobiti mentora koji će vam pomoći u vašem profesionalnom razvoju.

Testiranje karijernih opcija: Praksa ili volontiranje pružaju priliku da istražite različite karijerne puteve i utvrdite šta vas zaista zanima i motiviše. Ukoliko kompanija ima osobu koja se bavi HR poslovima, uvek možete zakazati razgovor i saznati detaljnije o karijernom putu.

Poboljšavate svoju biografiju: Učešće u praksi ili volontiranju dodaje vrednost vašoj biografiji, pokazujući potencijalnim poslodavcima da imate praktično iskustvo i angažman.

Razvijanje samopouzdanja: Kroz praksu ili volontiranje možete razviti samopouzdanje u svoje sposobnosti i veštine, što može biti ključno za uspešnu karijeru.

Mogućnosti zapošljavanja: Mnogi poslodavci cene iskustvo koje ste stekli kroz praksu ili volontiranje i to može biti presudno prilikom donošenja odluke o zapošljavanju. Takođe u našoj kompaniji imamo izuzetne pojedince koji su se zaposlili kod nas nakon završetka studija, jer su ostavili dobar utisak dok su dolazili na praksu.

Sve u svemu, ohrabrila bih vas da praksa ili volontiranje mogu biti izuzetno korisni koraci u vašem ličnom i profesionalnom razvoju. Takođe, na taj način možete doći do zaključka da neka profesija ipak nije za vas i na vreme krenuti da tražite posao koji ćete raditi sa više elena i svrhe.

Želim vam puno uspeha I dobrih prilika na tom putu 🙂

 

Autor: Katarina Stamenković, HR Consultant

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest