Samospoznaja i samoprihvatanje

„Čoveče, spoznaj samog sebe.“

Ne zvuči komplikovano, a u stvari jeste – ovo je možda nešto najteže što bi trebalo uraditi u životu: znati i prihvatiti koje su i kolike mogućnosti, i živeti u skladu sa tim saznanjem. To je ključ srećnog života. Jer – većina frustracija dolazi od prevelikih očekivanja – od drugih ljudi, od sebe, od posla, od života… Ako se naša očekivanja ne ostvaruju, postajemo razočarani, a to je raspoloženje u kojem se mnogi ne snalaze dobro i padaju pod uticaj negativnih misli. Sve su to iskušenja koja moramo prihvatiti i prevazići, poput prelaženja nivoa u video-igrama. Međutim, u realnom životu ne možemo „započeti igricu“ ispočetka, već nastavljamo dalje, sa svim prethodnim iskustvima. Jedino na šta donekle možemo uticati je – kraj. Nije važno kako ste počeli, nego kako ćete završiti igricu. Kada svi sumnjaju, najvažnije je i dalje verovati u sebe. A to mogu samo izuzetno jake ličnosti.

Mislim da je svako od nas predodređen za neku misiju na ovom svetu. Da li ćete je ostvariti ili ne zavisi od niza faktora i okolnosti, ali svakako su ključni – strpljenje i istrajnost. Kada niste sigurni u svoje odluke i izbore, poslušajte svoje srce i sledite svoje instinkte. Ne ograničavajte se, okolnosti i drugi ljudi će to svakako učiniti umesto vas. Trudite se da uvek idete dalje, šta god da vas u tome sprečava. Život je pun uspona i padova, svačiji je takav i nema razloga da vaš bude drugačiji; samo ga treba prihvatiti takvog kakav jeste – lep u svojoj nesavršenosti. Dešava se svima nama da mnogo pružamo, mnogo očekujemo, a premalo dobijamo. I to je život. Najvažnije je da iz svega što doživljavate, lepo ili ružno, izvučete neku pouku, koja će vam biti od koristi nadalje. To su veoma važne životne lekcije, koje od vas prave bolju i jaču osobu.

Sve se dešava sa nekim razlogom (koji u tom trenutku, naravno, ne znate) i onda kada treba da se desi, bez obzira na to što je za vas to možda najpogrešniji trenutak. Neke odgovore ćete dobiti kada za to dođe vreme, verovatno kada ih najmanje očekujete, ne onda kada ih najviše priželjkujete. Zato se prepustite i opustite. Mnogo sam patila jer mi se nije dešavalo ono što sam želela onda kada sam želela. Bilo mi je potrebno vreme da shvatim da sve dolazi na svoje mesto – samo nismo mi ti koji određujemo kada će i kako to biti.

Ko čeka, taj i dočeka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest