Šta je ljubav?

Ljubav je volja da sebe proširimo da bismo potpomogli sopstveni i tudji razvoj i sazrevanje.

To je alijansa – udruživanje dve jedinke radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Ljubav je svesni izbor i dugoročna, dok je zaljubljenost nagon i uvek je privremena. Postoje različite vrste ljubavi – i one su kompleksne. To nije samo davanje i hvaljenje, već i raspravljanje, primoravanje i kritikovanje. Ljubav prema deci je takva – interakcija sa drugim bićem koje beskrajno volite i želite mu dobro, ali ga morate usmeravati i disciplinovati. Ljubav je rad i pažnja – kvalitetno provedeno vreme potpuno posvećeno drugoj osobi. Najteže je pustiti svoje dete nezaštićeno u svet. Ali, ako ste uradili prethodni deo (razvoj ličnosti) dobro, nemate se čega plašiti. Od brojnih načina za uništavanjem ljubavi nepoverenje i prigovaranje su najpogubniji. Put do pakla, popločan je dobrim namerama. Najvažnija stvar u ophodjenju sa ljudima je nemešanje u osobitost njihovih sitnih radosti.

WABI SABI I ODNOSI – U wabi sabi filozofiji odnos sa svakom osobom treba da uključi prihvatanje drugog kao osobe koja nije savršena, ali istovremeno kao nekoga ko će uvek učiti i napredovati. Za takav pristup i odnos moramo ceniti nesavršenosti na sebi i drugima, pa se umesto traženja mana i perfekcionističkih očekivanja usmeriti na uživanje u društvu osobe pored nas.

Ne sa platnog spiska, niti sa spiska stanara

Kada provodite sate sa nekom osobom, velika je verovatnoća da ćete stvoriti neku emociju. Vremenom postajete bliski i što više znate o toj osobi, radja se ili simpatija ili antipatija. U drugom slučaju, imaćete želju da što manje vremena provodite sa tom osobom, ali, ako vam se dopada…Želite da ručate sa tom osobom, želite da idete na pauzu za kafu, želite da ćaskate preko komunikatora…Ta osoba vam je stalno u mislima i osećanja rastu. Često provodite više vremena sa tom osobom na poslu, nego sa svojim partnerom kod kuće. Neko to zove „muž – žena na poslu“. Prvi put kada sam čula, bila sam šokirana, ali, što više razmišljam, shvatam da je to realnost. Po nekom istraživanju – više od polovine zaposlenih ljudi je imalo neku aferu sa kolegom sa posla, verovali ili ne.

Ali, to se ne preporučuje, jer sve ima svoj početak i svoj kraj. A kada kraj dodje – emocije se ne gase istovremeno i uvek jedna strana pati. Kako će neko reagovati, zavisi od mnogo faktora – koliko je povredjena, da li ima motiv da ćuti, da li je psihopata itd. „Ko se igra sa vatrom, bude opečen“. Opet, ako se upustite u ovu avanturu, treba da poznajete sebe jako dobro i da znate koji scenario može da se dogodi. Mada, teško je predvideti kako će povredjena osoba reagovati. Ima slučajeva da su „partneri“ u braku i da je to sigurnija opcija od one kada je žena sama (jer se obavezno zaljubi i kreira uglavnom nerealna očekivanja – da će se on razvesti).

Poenta je da ne možete (ili je teško) da nastavite da radite ili živite u zgradi i da vidjate bivšeg svakog dana.

Kao što kažu – u svakoj šali ima zrno šale “Ako nekoga zaista volite, ostavite ga na miru. To je najviše što možete učiniti za voljenu osobu.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest